Pikalinkit

Liuotushoito

Liuotushoidon mahdollisuus tutkitaan tarkkaan potilaskohtaisesti.

Liuotushoito on tehokas aivoinfarktin hoitomuoto, joka soveltuu osalle sairastuneista. Liuotushoidon mahdollisuus tutkitaan tarkkaan potilaskohtaisesti.

Hapen puutteessa aivosolut vaurioituvat pysyvästi minuuttien – tuntien kuluessa riippuen verenkierron vajauksesta. Jos suoni saadaan avatuksi liuotushoidolla, vaurio jää yleensä pienemmäksi kuin muutoin.

On tärkeää, että henkilö, jolla on äkillisiä AVH:n oireita, saadaan sairaalaan mahdollisimman nopeasti. Laskimoon annosteltava liuotushoito on aloitettava neljän ja puolen tunnin sisällä oireiden alusta, ennen kuin aivosoluissa on jo ehtinyt tapahtua palautumatonta vauriota niin, että liuotushoito ei enää hyödytä.

Liuotushoito annetaan tunnin kestävänä laskimonsisäisenä tiputuksena. Hoidon ja sitä seuraavan vuorokauden ajan potilas pidetään vuodelevossa, jossa hänen vointiaan tarkkaillaan jatkuvasti.

Annettu liuotushoito ei ehkäise uutta AVH:ta eikä se vaikuta lääkityksiin tai toimenpiteisiin jatkossa. Se ei myöskään estä uuden liuotushoidon antamista tarvittaessa myöhemmin.

Lähde: TAYS Ohje AVH 04.05,
Ulkoinen linkki: Pirkanmaan shpiiri: AVH-potilasohjeet

  • Liuotushoito voidaan tarvittaessa aloittaa, kun oireiden alkamisesta on kulunut enintään 4,5 tuntia.

VERKKOVARAANI