Pikalinkit

Aivoverenvuoto

Aivoverenvuoto tarkoittaa veren vuotamista aivokudokseen tai johonkin muuhun kallonsisäiseen tilaan verisuonen seinämässä olevan repeytymän seurauksena.

Tässä kerrotaan yleisimpiä syitä aivoverenvuotoon. Kannattaa aina jutella omasta henkilökohtaisesta tilanteesta hoitavan lääkärin kanssa.

Aivoverenvuodon syntyyn vaikuttavia tekijöitä:
  • Verenpainetauti, joka on yleisin syy aivoverenvuodolle.
  • Valtimon pullistuma eli aneurysma.
  • Vamma.

Eri muodot:
  • Aivojen sisäiseen kudokseen tapahtuva verenvuoto eli ICH
  • Lukinkalvon alainen verenvuoto eli SAV

ICH

ICH on verenvuotoa verisuonen repeytymästä itse aivokudokseen. ICH tulee sanasta intraserebraalivuoto. ICH:n oireet riippuvat vuodon sijainnista aivoissa. Myös vuodon suuruus vaikuttaa oireisiin. Oireita ovat päänsärky, mahdollinen tajuttomuus tai uneliaisuus, joka on tajunnan tason laskua. ICH saattaa aiheuttaa kouristuskohtauksen. Oireet muistuttavat paljon aivoinfarktin oireita muuten.

SAV

Aivokalvon alaisen verenvuodon lyhenne on SAV, joka tulee sanoista subaraknoidaalivuoto.
Oireet ovat erilaiset kuin aivoverenvuodossa johtuen vuodon paikasta aivoissa. Tyypillinen oire on äkkiä alkava kova päänsärky. Vuotoon liittyy pahoinvointia ja oksentelua. Niska tuntuu jäykältä. Silmät ovat arat valolle. Vuoto voi aiheuttaa kouristeluja ja tajuttomuutta. Joskus harvoin ilmenee halvausoireita. Oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat paljon. Useimmissa sairastumisissa syynä on aivovaltimossa oleva synnynnäisesti heikko kohta. Kohonnut verenpaine, tupakointi ja runsas alkoholin käyttö lisäävät sairastumisen vaaraa. SAV tarvitsee välitöntä hoitoa, joka on yleensä oireiden hoitoa ja vuotokohdan leikkaushoito. SAV:sta voi toipua täysin ja onnistuneen leikkauksen jälkeen uudestaan sairastumisen vaara on pieni. Siitä saattaa kuitenkin jäädä pysyviä haittoja, tai se saattaa olla kohtalokas.

Lähde: Aivoliitto, sairaanhoitopiirien sivustot 2017
VERKKOVARAANI