Pikalinkit

Apua läheisille

Ihmisen sairastuminen aivoverenkiertohäiriöön muuttaa kaikkien läheisten ihmisten elämää ja arkea.

Elämä muuttuu yhdessä hetkessä paljon. Ensimmäisenä mielessä pyörii ajatus selviämisestä ja sairauden hoidosta. Akuuttivaiheen jälkeen täytyy miettiä läheisen ihmisen kuntoutumista ja arjen rakentamista.

Sairaus muuttaa koko perheen elämää. Vastuu elämän ja kodin arjesta saattaa jäädä puolison vastuulle ainakin äkillisen sairastumisen vaiheen ylitse. Myös lapset tarvitsevat tukea ja tietoa siitä, kun oma äiti tai isä sairastuu.

Kun omainen on sairaalassa

Ihmiselle on tärkeää, että kokee itsensä merkitykselliseksi muille ihmisille. Voit auttaa läheisen kuntoutumista käymällä sairastuneen ihmisen luona sairaalassa. Äkillinen sairastuminen on erittäin hämmentävää ihmiselle. Tiedonhankinta jää, varsinkin aluksi, usein läheisten ihmisten vastuulle. Sairaalan henkilökunta kertoo mitä on tapahtunut ja mitä hoito sekä kuntoutus tarkoittavat.

Muista kysyä lääkäriltä ja sairaanhoitajilta, mitä sairaalassa tehdään. Sairaalassa kuntoutus aloitetaan heti. Tämä saattaa vaikuttaa siltä, että sairastuneelta ihmiseltä vaaditaan paljon omatoimisuutta. Kysy ja tiedustele kuntouttavasta hoitotyöstä. Sen tavoitteena on saada sairastunut ihminen toimimaan itse mahdollisimman pian.

Hämmennys vaikuttaa myös läheisen elämään.
Ota sairaalaan mukaan ystävä tai kynä ja paperia. Aina ei asiat jää mieleen. Voit myös tulostaa muistilistan avuksesi sairaalaan.

Ja erityisesti: muista pitää omasta jaksamisestasi huolta!

Toimittanut: A-M.Bruns 2013
VERKKOVARAANI