Pikalinkit

 • Etusivu
  Takaisin etusivulle
 • Ennaltaehkäisy
  Tietoa aivovammojen ennaltaehkäisemisestä
 • Vammautuminen
  Mikä se aivovamma sitten? Täältä löytyy vastauksia.
 • Kuntoutus
  Tietoa aivovammapotilaan kuntouttamisesta
 • Perhe
  Tarpeellista tietoa aivovammapotilaan perheenjäsenille ja muille läheisille
 • Ajankohtaista
  Viimeisimmät uutisemme
 • Kokemuskirjasto
  Aivovammapotilaiden ja heidän läheistensä kertomuksia ja kokemuksia
 • Yhteystiedot
  Jäikö jotain epäselvää? Ota yhteyttä ja koetetaan yhdessä selvittää

Apua läheisille

Elämänmuutos koskee paljon läheisiä. Uskalla hakea apua itsellesi!

Elämä muuttuu yhdessä hetkessä paljon. Ensimmäisenä mielessä pyörii ajatus selviämisestä ja vamman hoidosta. Ensitiedon saamisen jälkeen täytyy miettiä läheisen ihmisen hoitoja, kuntoutusta, arjen rakentamista ja tulevaisuutta.

Vammautuminen muuttaa koko perheen elämää. Vastuu elämän ja kodin arjesta saattaa jäädä puolison vastuulle ainakin alkuun. Myös lapset tarvitsevat tukea ja tietoa siitä, kun oma äiti tai isä vammautuu.

Kun läheinen on vammautunut

Ihmiselle on tärkeää, että kokee itsensä merkitykselliseksi muille ihmisille. Äkillinen vammautuminen on erittäin hämmentävää ihmiselle. Tiedonhankinta jää, varsinkin aluksi, usein läheisten ihmisten vastuulle. Sairaalan henkilökunta osaa kertoa miten ja mitä hoitoja tullaan tekemään.

Oma jaksaminen

Pidä huolta omasta jaksamisesta, jotta jaksat olla vammautuneen ihmisen tukena. Käy tapaamassa ystäviä. Jatka harrastuksia mahdollisuuksien mukaan. Kävelylenkki auttaa tyhjentämään omaa päätä muuttuneessa elämäntilanteessa. Hyvällä omalla tunnolla voit pyytää apua suvulta ja ystäviltä, jotta pääset täydentämään omia voimia.

Läheisen vastuulle jäävät käytännön asiat saattavat viedä paljon voimia. Sairaalan tai kunnan sosiaalityöntekijän tehtävänä on auttaa asioiden järjestämisessä. Ota heihin rohkeasti yhteyttä ja tarvittaessa vaadi itsellesi apua. Moni saa apua vertaistuesta eli tukihenkilöistä. Saman elämänmuutoksen kokeneet osaavat auttaa myös käytännön järjestelyissä.

Teksti: A.-M. Bruns, Aivovammaliitto 2013

Kukkakäsi

HUS:n Aivotalon sivusto - tietoa omaisille
Sivustolta löytyy kattavaa tietoa myös, mikäli läheisesi on menehtynyt aivovammautumisen seurauksena.
VERKKOVARAANI