Pikalinkit

 • Aivokasvain
  Tietoa aivokasvaimista
 • Oireet
  Oireita on erilaisia. Lisätietoja löytyy täältä.
 • Hoito
  Aivokasvaimen hoitaminen on yksilöllistä. Etsi täältä lisää hoidoista.
 • Arkeen apua
  Hae apua arjen rakentamiseen. Täältä löydät keinoja.
 • Vertaistukea
  Lue, miten muut ovat selviytyneet ja kuvaavat elämää sairastumisen jälkeen.
 • Yhteystietoja apuun
  Tästä linkistä löydät tärkeitä yhteystietoja.

Hoitomuotoja

Aivokasvaimien hoidossa on käytössä erilaisia menetelmiä. Usein eri hoitomuotoja yhdistetään parhaan tuloksen saamiseksi.

Alla on mainittu yleisimmin käytetyt hoidot ja niiden yhdistelmät. Muista, että aina hoito on yksilöllistä. Se suunnitellaan kunkin ihmisen sairauden ja muun terveyden mukaan. Käy hoidot lääkärisi kanssa läpi hyvin! Ota läheinen mukaan keskusteluun, jos kaipaat tukea.

Gliooman hoito

Graduksen 1 gliooman hoidoksi riittää leikkaus tai joskus pelkkä seuranta.
Graduksen 2 glioomat pyritään leikkaamaan. Hoito voidaan aloittaa seurannalla, jos kasvain ei aiheuta oireita ja se on leikkauksen kannalta hankalassa paikassa. Sädehoitoa ja solunsalpaajahoitoa annetaan tavallisimmin silloin, jos kasvain uusiutuu.
Graduksen 3 ja 4 glioomat pyritään leikkaamaan mahdollisimman tarkkaan pois. Leikkauksen jälkeen annetaan aina sädehoito.
Graduksen 4 glioomissa sädehoitoa tehostetaan samanaikaisella ja sen jälkeen jatkettavalla temotsolomidilla, jos potilaan kunto vain sallii.

Meningeooman hoito

Meningeooman ensisijainen hoito on leikkaus. Se kasvaa tarkkarajaisesti, joten sen täydellinen poistaminen onnistuu usein. Jos meningeooma sijaitsee kallonpohjassa, sen leikkaaminen on teknisesti vaativaa.
Meningeooman hoitona voidaan käyttää myös täsmäsädehoitoa, jos leikkaukseen liittyy riskejä, kasvain uusiutuu nopeasti tai sen kudostyyppi on tavallista aggressiivisempi.
Vanhemmilta ihmisiltä löytyy joskus magneetti- tai tietokonetomografiakuvauksessa pieniä oireettomia meningeoomia. Ne eivät välttämättä tarvitse hoitoa.

Schwannooman hoito

Schwannooma eli neurinooma hoidetaan yleensä leikkauksella. Joskus pieniä neurinoomia hoidetaan täsmäsädehoidolla, jonka jälkeen kasvainta seurataan. Leikkaus on yleensä vaativa, sillä suuren kasvaimen poistoon liittyy kasvohermohalvauksen vaara. Myös kuulon säilyttäminen on vaikeaa.

Aivolisäkkeen kasvainten hoito

Aivolisäkkeen kasvainten hoitona ovat lääkkeet, leikkaus ja sädehoito. Leikkaus tehdään tyypillisesti nenän kautta, josta saadaan riittävä työskentelykanava aivolisäkkeeseen asti.
Elimistön hormonitasapainon tutkiminen on tärkeä osa potilaiden hoitoa, ja se vaikuttaa hoidon valintaan. Prolaktiinia tuottava pieni kasvain hoidetaan lääkkeellä, ja suuremman hoitoon yhdistetään tarpeen mukaan leikkaus. Kasvuhormonia tuottava kasvain hoidetaan puolestaan lääkkeellä, leikkauksella ja tarvittaessa sädehoidolla. Lisämunuaishormonia erittävä kasvain leikataan.

Aivoissa olevan etäpesäkkeen hoito

Aivoissa oleva etäpesäke voidaan joskus poistaa leikkaamalla. Usein annetaan sädehoito, joka kohdistetaan joko vain paikallisesti kasvaimeen tai koko aivojen alueelle. Sädehoito rauhoittaa näkyvien etäpesäkkeiden lisäksi myös pienemmät niin sanotut mikropesäkkeet. Koko aivojen alue hoidetaan, jos etäpesäkkeitä on runsaasti eri puolilla aivoja.
Kortisonihoito vähentää kasvaimen ja sitä ympäröivän aivokudoksen turvotusta, mikä pienentää puolestaan aivopainetta ja lievittää oireita nopeasti. Pitkään jatkuva tai äkillisesti lopetettu kortisonihoito voi aiheuttaa hankalia sivuvaikutuksia.

Lähde: Syöpäjärjestöt http://www.cancer.fiLisätietoa luokittelusta löydät: Aivokasvaimien luokittelu

Gradus = luokka


Ulkoinen linkki: Syöpäpotilaan kivunhoito

Syöpäkivun hoito-opas
Suomen Kivuntutkimusyhdistys ry:n opas
405KB, päivitetty 17.9.2013

VERKKOVARAANI