Pikalinkit

 • Aivokasvain
  Tietoa aivokasvaimista
 • Oireet
  Oireita on erilaisia. Lisätietoja löytyy täältä.
 • Hoito
  Aivokasvaimen hoitaminen on yksilöllistä. Etsi täältä lisää hoidoista.
 • Arkeen apua
  Hae apua arjen rakentamiseen. Täältä löydät keinoja.
 • Vertaistukea
  Lue, miten muut ovat selviytyneet ja kuvaavat elämää sairastumisen jälkeen.
 • Yhteystietoja apuun
  Tästä linkistä löydät tärkeitä yhteystietoja.

Apua läheisille

Ihmisen sairastuminen aivokasvaimeen muuttaa kaikkien läheisten ihmisten elämää ja arkea.

Elämä muuttuu yhdessä hetkessä paljon. Ensimmäisenä mielessä pyörii ajatus selviämisestä ja sairauden hoidosta. Ensitiedon saamisen jälkeen täytyy miettiä läheisen ihmisen hoitoja, arjen rakentamista ja tulevaisuutta.

Sairaus muuttaa koko perheen elämää. Vastuu elämän ja kodin arjesta saattaa jäädä puolison vastuulle ainakin alkuun. Myös lapset tarvitsevat tukea ja tietoa siitä, kun oma äiti tai isä sairastuu.

Kun läheinen on sairastunut

Ihmiselle on tärkeää, että kokee itsensä merkitykselliseksi muille ihmisille. Äkillinen sairastuminen on erittäin hämmentävää ihmiselle. Tiedonhankinta jää, varsinkin aluksi, usein läheisten ihmisten vastuulle. Sairaalan henkilökunta osaavat kertoa miten ja mitä hoitoja tullaan tekemään.

Oma jaksaminen

Pidä huolta omasta jaksamisesta, jotta jaksat olla sairastuneen ihmisen tukena. Käy tapaamassa ystäviä. Jatka harrastuksia mahdollisuuksien mukaan. Kävelylenkki auttaa tyhjentämään omaa päätä muuttuneessa elämäntilanteessa. Hyvällä omalla tunnolla voit pyytää apua suvulta ja ystäviltä, jotta pääset täydentämään omia voimia.

Läheisen vastuulle jäävät käytännön asiat saattavat viedä paljon voimia. Sairaalan tai kunnan sosiaalityöntekijän tehtävänä on auttaa asioiden järjestämisessä. Ota heihin rohkeasti yhteyttä ja tarvittaessa vaadi itsellesi apua. Moni saa apua vertaistuesta eli tukihenkilöistä. Saman elämänmuutoksen kokeneet osaavat auttaa myös käytännön järjestelyissä.

Lähde: Opas syöpäpotilaan läheiselle

Kukkakäsi

Linkkejä:


Opas syöpäpotilaan läheiselle

Näin rohkaiset vakavasti sairasta

Keskustelufoorumi
Lähipiirissä syöpäpotilas-ryhmä

Mitä ovat potilasverkostot syöpäpotilaille?
Löytyykö täältä apua ja tukea Sinulle tai perheelle?
VERKKOVARAANI